Egy hatékony trükk a horkolás ellen

Sziaszok, Juhász Ákos. Azért írom le a történetem, mert éveken át küzdöttem a horkolás ellen sikertelenül, amire majdnem ráment az egész házasságom . Legalább 8 féle horkolásgátló kütyüt próbáltam már ki, amik közül igazán egyik sem oldotta meg a problémát. Most végre (hála feleségem Judit hihetetlen kitartásának) találtunk valamit, amitől már lassan 7. hónapja egyáltalán nem horkolok és ráadásként reggelente sokkal kipihentebben is ébredek.

Az egész szori 5 éve kezdődött, nagyjából amikor Pécs mellől Budapestre költöztünk Judittal. Mindig is horkoltam, de a nagyvárosi szmogos levegő, vagy a fene tudja mitől valahogy sokkal inkább előtérbe került a horkolás. Kezdetben még csak apró kellemetlenségként gondoltam rá (és reméltem, hogy a párom is), de a helyzet hónapról hónapra egyre rosszabb volt. Egyre gyakrabban veszekedtünk, kicsi apró dolgok miatt, de azt hittem, csak egy átmeneti nehéz időszakról van szó. Hát nem az volt.

Végül pedig kibújt a szög a zsákból. Idézném a feleségem szavait: “Mint tudod egy kórházban dolgozom reggeltől estig, ami elég megterhelő, de sosem panaszkodtam. Sokszor a nap fénypontja tud lenni, amikor egy hosszú nap után lefekszem az ágyba, kikapcsolnám az agyam és csak pihenni, aludni szeretnék. Erre, amikor már majdnem átadnám magam a nyugodt pihenésnek ágyúdörrenés módjára hatom az agyam közepébe a horkolásod hangja. És aztán újra, és újra és újra. És újra. Te mit tennél a helyemben, mégis hogy lehet így kipihent az ember?
Mit tehet ő a helyemben?

  • vagy füldugóval alszik, ami nevetséges és baromi kényelmetlen alvás közben
  • nem szól egy szót sem és reménykedik abban, hogy előbb-utóbb el tud aludni
  • rosszabb napokon átmegy a gyerekek szobájába egy matraccal

Marha jó megoldások ugye? Egy ponton végleg elegem lett és elhatároztam, hogy bármibe is kerül, véget vetek a horkolásnak. Plusz az horkolás szövődményeit is el szerettem volna kerülni, ha rákeresel az interneten, akkor elég ijesztő dolgokat fogsz találni.Hogyan találtam meg a megoldást?
Nehezen. Végignéztem több száz oldaltnyi írást, tanácsokat kértem ismerősöktől és a háziorvosomtól is. Mindenki mást ajánlott így először egy orrsprayt teszteltem, amit az orvos javasolt. Valamennyit segített, de amikor nem nem haszáltam csak bedugult az orrom és nem kaptam levegőt.

Sorra mentem végig a különböző lehetőségeken és végül csak feleslegesen öltem a pénzt mindenféle dologba (bár nem mintha a pénz többet érne mint az egészségem és az családom).

Az egész helyzetet végül Judit oldotta meg, vagyis egy kollegaanője. Elpanaszolta neki a problémánkat és állítólag ki is nevette, hogy miért nem beszélt neki a “nagy horkoló medvéről.” Az ő férje is erősen horkolt és állítólag ők már régesrég megoldották a helyzetet. Mondanom sem kell, elég szkeptikus voltam amikor a párom előállt ezzel a történettel, de azért természetesen kifaggattam minden apró részlettel kapcsolatban.

Egy apró orrba helyezhető kütyüről volt szó, ami egy szűrő által kizárólag tisztított levegőt enged belélegezni. Veszteni valóm nem volt, így beszereztem egyet. Szerencsére már külsőre sem olyan vészes, mint ahogy azt először gondoltam. Pofonegyszerű felépítése van és ami számomra nagyon lényeges: nem tartalmaz semmiféle szert, vagy kemikáliát. Sosem voltam gyógyszeres, vagy bármi hasonló dolog híve.

Végezetül jöjjön az eredmény: már az első nap után használt és érezhető volt a hatása, amit a feleségem maximálisan megerősített! Amitől még aggódtam, hogy mivel az orrodba kell helyezni kényelmetlen lesz, vagy zavarni fog alvás közben, de (engem legalább is) egyáltalán nem zavart. Ízlések és pofonok, de ha ez az ára annak, hogy ne horkoljak? Örömmel! Amint már említettem, 7 hónapja használom és kijelenthetem, hogy nem horkolok! Már csak azt nem tudom, hogy ennek én, vagy Judit örül jobban: )

Nagyon remélem, hogy Neked is segíthettem valamilyen formában, mert pontosan tudom milyen nehéz egy hatékony horkolásgátlót találni. Szeretnék tőled még annyit kérni, hogy ha hasznosnak találtad az írásom, oszt meg ezt ismerőseiddel, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen rengeteg ember horkol és hiszem, hogy ha nekem segített, akkor másnak is fog. Ja, és én innen rendeltem.

További szép napot és horkolás mentes estéket kívánok: )